home
Start

LJ50
LJ50

LJ80 Q

LJ80 V

SJ410 V
SJ410 V

SJ410 K
SJ413 K

Samurai LWB
Samurai LWB

Offroader
Offroader

Samurai
Samurai

Bedford
Bedford

Uitgegeven: 
Motor:
Vermogen:
Max. koppel:
Versnellingen:
Brandstoftank:
Afmetingen (mm):
Gewicht:
vanaf 1977
797cc, 4 cilinder, 4-takt
41 pk bij 5500 rpm
60 Nm bij 3500 rpm
4
40 L
3170 (L), 1395 (W)
762 kg (Soft top) / 790 kg (Metaltop)


LJ80 Q
Het was  eind 2006 toen mij uit het niets een LJ80Q uit 1982 werd aangeboden voor € 800,-. Behalve dat ze bestonden en hoe ze er uitzagen, wist ik vrij weinig van deze auto’s. Ik was altijd meer gefocust geweest op de SJ-serie. Omdat ik het een grappig autootje vond, ben ik toch maar even gaan kijken. En zo werd mijn verslaving uitgebreid van de SJ naar de LJ-serie!

Op de foto lijkt het heel wat, maar de buitenkant van de auto was bespoten met bodyschutz. De staat van de carrosserie was dus moeilijk te bepalen. Technisch leek de auto in orde. Eigenlijk had ik deze auto moeten laten staan, maar het was al te laat. Ik was verkocht. Helaas zat de hardtop niet bij de koop in. Omdat de auto nog over een geldige APK beschikte, ben ik er zonder problemen mee naar huis gereden. Ik heb er enkele weken mee rond gereden. Op de A28 richting Utrecht verloor ik onderweg de dynamo. 

Deze was losgetrild en de auto viel stil op een plek waar 2 snelwegen samenkwamen zonder vluchtstrook! De ANWB bevrijdde mij uit mijn benarde positie en ik kon weer verder. Na verloop van tijd vertoonde de LJ steeds meer gebreken. De bodyschutz liet los en ik ontdekte veel roest, plamuur, gaten en scheuren. Het was eigenlijk onverantwoord om met deze auto op de openbare weg te rijden. De beslissing was dus  snel genomen om deze auto te gaan opknappen.

k had geen enkele ervaring met het restaureren van auto’s en heb daadwerkelijk alles verkeerd gedaan. Ik heb zelf de auto gedemonteerd. Bij een LJ80 is dat niet zo moeilijk. Met enkele basis gereedschappen kom je een heel eind! Ik heb de losse onderdelen echter niet gelabeld en alles los in grote dozen gegooid. Toen de carrosserie los van het chassis was, zijn met de slijptol alle rotte plekken verwijderd. Er bleef weinig over!

In een later stadium is zelfs nog meer plaatwerk weggesneden, waaronder de complete wielkasten. Uiteindelijk zijn van de originele carrosserie alleen het schutboard, de  versnellingsbaktunnel en de achtervloer overgebleven!

 Nieuw imitatieplaatwerk werd gekocht in Duitsland. Dit was echter van een dergelijke dramatisch slechte kwaliteit, dat ik het weer heb teruggestuurd. Niet alleen was de pasvorm slecht, het plaatmateriaal was golvend en de karakteristieke LJ80 ribbels zagen er niet uit.               

Nu zat ik wel met een probleem, omdat origineel plaatwerk niet meer te verkrijgen was.  Ruim een jaar lang heb ik alle veilingsites dagelijks afgestruind. Vooral E-bay Duitsland. Uiteindelijk heb ik voor redelijke prijzen 2 complete wielkasten, 2 originele complete zijkanten en de balk waar de achterlichten in zitten kunnen kopen. Allemaal nieuw origineel plaatwerk van Suzuki.

Nu ik al het plaatwerk compleet had, was het tijd om de carrosserie (of wat er van over was) weer in elkaar te lassen. Dit was een hele opgave, omdat er geen structuur meer in de carrosserie zat.

Uiteindelijk heb ik 3 lassers versleten, voordat het resultaat naar mijn zin was.  De eerste lasser had over roest gelast en zijn werk moest compleet worden overgedaan.

Momenteel is al het laswerk gedaan . De gehele LJ80 is voorzien van origineel plaatwerk op de bodemplaten bij de bestuurders- en passagiersstoel na.

De carrosserie ligt nu bij de plaatwerker en spuiter, waar alles eerst in epoxy en daarna in een originele LJ80 kleur zal worden gespoten. Naar alle waarschijnlijkheid zal de kleur pastel blauw worden.

Uiteraard is naast het laswerk ook het  onderstel  en de aandrijflijn onder handen genomen. Het chassis  is gestraald en gepoedercoat  evenals vele andere onderdelen.

Ook het motorblok is intern nagekeken en voorzien van nieuwe pakkingen en een grondige poetsbeurt. Ik heb nog getwijfeld om een blok van een 1 liter blok van een SJ410 of een SC  100 GX Coupé te gebruiken. Deze kunnen zonder veel moeite en aanpassingen in een LJ80 geplaatst worden. Elke PK meer is er één! Maar uiteindelijk ben ik toch voor originaliteit gegaan.

Bij het demonteren van de assen bleken er gaten in te zitten. Vooral voor de achteras was dit een probleem, omdat ik een as heb met een Duitse parkeersper. Ook de sper was niet in optimale staat. De as met sper is zeer zeldzaam in Nederland.  Gelukkig niet in Duitsland dus goede 2e hands  exemplaren werden snel in Duitsland aangeschaft.  De lege assen werden gestraald en in de epoxy gezet. Bij de Suzuki dealer werden alle slijtagedelen voor de voor- en achteras nieuw besteld waardoor de assen en remmerij weer als nieuw zullen worden.


Gereviseerd en gepoedercoat

Voor de restauratie


Alleen bikinitop


Zonder dak


Bodem uitgeslepen


Wielkast weg


Er blijft weinig over


Nieuwe lichtbalk


De 1e nieuwe stukken


Nieuwe bodemplaat


Genoeg laswerk


Mooi hé?


Alles origineel plaatwerk

Het lijkt al wat

Nog genoeg werk


Maar het vordert gestaag


De motor


Rotte achteras


Sper


Versleten sper
Gallery
Gallery

Links
Links

Contact
Contact

Gastenboek
Gastenboek

About Me
About Me