home
Start

LJ50
LJ50

LJ80 Q
LJ80 Q

SJ410 V

SJ410 V
SJ410 V

SJ410 K
SJ413 K

Samurai LWB
Samurai LWB

Offroader
Offroader

Samurai
Samurai

Bedford
Bedford

Uitgegeven: 
Motor:
Vermogen:
Max. koppel:
Versnellingen:
Brandstoftank:
Afmetingen (mm):
Gewicht:
vanaf 1974
539cc, 3 cilinder, 2-takt
35 pk
52Nm @ 3000rpm
4
26L
3010 (L), 1295 (W)
670 kg (Soft top) / 720 kg (Hard top)


LJ50

Het was medio 2007 toen ik voor het eerst op Marktplaats een Suzuki LJ50 zag staan. Ik besteedde er aanvankelijk weinig aandacht aan, omdat ik ervan uitging dat de adverteerder zich moest vergissen. De LJ50 was immers nooit in Nederland ingevoerd door de NIMAG.  Het  moest wel een LJ80 zijn! Toen ik later nog eens naar deze advertentie zocht, was deze al verdwenen.

Rond maart 2008 verscheen weer dezelfde advertentie. Het begon toch een beetje te kriebelen.   Stel, het was er wel  één!  Dan kon het nooit op kenteken zijn, want er was er nooit één ingevoerd, dus ook geen typegoedkeuring.

Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact opgenomen met de adverteerder. Deze man was nog niet van het digitale tijdperk. Foto’s opsturen was geen optie. Hij verzekerde mij echter dat het echt een LJ50 was en zelfs op kenteken!!  Hoewel ver weg, was een afspraak snel gemaakt.

De LJ50 was netjes opgeborgen in een droge schuur. Daar stond hij al een jaar of 8! Na een snelle blik voelde ik de teleurstelling in mij opkomen. Toch een LJ80! Maar enkele seconden later zag ik dat op deze “LJ80” de karakteristieke achterspatbordverbreders ontbraken. Zou het dan toch? De motorkap was echter echt van een LJ80! Het motorblok moest de knoop doorhakken. Nadat ik snel de motorkap had geopend, kon ik mijn blijdschap moeilijk verhulllen. Onder de motorkap prijkte niet een 800cc, maar een 500cc blok! Dit was een unieke vondst!

Na een uitvoerige inspectie heb ik de adverteerder gevraagd de papieren te mogen inzien. Tot mijn grote verbazing bleek ook uit het kenteken dat het om een LJ50 ging. Alle gegevens kwamen overeen! Ik moest deze hebben. Gelukkig kwamen de eigenaar en ik er al redelijk snel uit en de LJ50 wisselde van eigenaar. Helaas kon ik de LJ niet meteen meenemen. Daarvoor werd een vervolgafspraak gepland.

Gelukkig kon ik Dave van Suzi’s Place zo gek krijgen om met mij de LJ50 op te halen. Zij zouden de LJ50 ook voor mij weer rijklaar maken. Op een avond gingen wij met 2 auto’s en een ambulance op pad. In het pikkedonker werd de LJ50 op de ambulance vastgezet. Onderweg zijn we bij een pompstation nog even gestopt om te controleren of de lading nog goed vast zat. Op dat moment heb ik de eerste foto’s genomen.

Omdat het al laat was, heeft Dave de auto mee naar zijn huis genomen. De volgende dag zou hij de auto meenemen naar Suzi’s Place en de auto inspecteren.De volgende dag heb ik het kenteken en het chassisnummer gemaild naar de NIMAG en gevraagd of zij mij nog iets konden vertellen. Aan de hand van het chassisnummer wist de NIMAG mij te vertellen dat ik een heuse LJ50-I in handen had. De NIMAG heeft mij vanaf dat moment vaak van informatie voorzien en dingen voor mij uitgezocht. Ik ben ze hier heel erg dankbaar voor.

De LJ50 is voor het eerst in 1974 van de band gelopen. Kenmerkend is de ‘platte’ motorkap en het ontbreken van achterspatborden. In juni 1977 heeft Suzuki enige aanpassingen doorgevoerd, wat resulteerde in de LJ50-II. Hieronder enkele aanpassingen:

  • Van ‘platte’ naar ‘bolle’ motorkap.
  • 10 cm bredere assen, wat resulteerde in spatbordverbreders achter en bredere voorschermen.
  • Benzinetankcapaciteit van 27 naar 40 liter
  • Etc.

In december 1979 werd de LJ50 weer geüpgraded tot de LJ50-III, maar al snel vervangen door de LJ80.

Uit mijn chassisnummer valt dus te herleiden, dat deze LJ50 voor juni 1977 is gebouwd. Datum eerste toelating op het kentekenbewijs is maart 1978. De datum eerste afgifte in Nederland is oktober 1981. Voor zover ik weet is deze LJ50 de enige LJ50 op kenteken in Nederland.

Na een uitvoerige controle door Suzi’s Place werd mijn vreugde toch enigszins getemperd. Wat bleek? Er zat een groot gat in één van de drie zuigers! Hierdoor was één van de cilinderwanden flink beschadigd. De cilinderkop moest uitgehoond worden tot de grootste overmaat zuiger. De originele startmotor ontbrak en de radiateur was niet meer bruikbaar. De zuigers konden nog gewoon besteld worden. De dynamo en de radiateur niet. Ik heb toen besloten om (bijna) alles wat nog via de dealer aan onderdelen te krijgen was aan te schaffen en voor de rest op zoek te gaan naar goede gebruikte vervanging. Op zich geen makkelijke taak, omdat de LJ50 vooral in Australië is geleverd en ook daar nu zeldzaam begint te worden

Ik ben nu inmiddels 2 jaar bezig met het verzamelen van LJ50 onderdelen uit alle hoeken van de wereld. Wekelijks doorzoek ik het internet met allerlei zoekmachines met het trefwoord LJ50. Ik  ben lid geworden van allerlei Suzuki forums in landen waar de LJ50 ooit geleverd is en vraag iedereen ter wereld te pas en te onpas of zij onderdelen hebben of iemand kennen die onderdelen heeft. Hoewel ik ontzettend vaak bot heb gevangen, heeft het uiteindelijk wel zijn vruchten afgeworpen.

Het hoogtepunt is een originele motorkap uit een ‘wrecking yard’ in de outback van Australië. Kosten van de motorkap AUD  50,-.  De verzendkosten het veelvoudige daarvan. Ik heb die beste mensen er minimaal 10 keer van moeten overtuigen, dat het geen ‘grapje’ was.  

De originele spiegels waren nog gewoon te bestellen via de dealer, maar de spiegelsteunen helaas niet. Gelukkig wist ik uit de verenigde Staten een originele spiegelsteun van een LJ10 te bemachtigen. Deze is hetzelfde als die van de LJ50. Ik heb deze door een vakman in spiegelbeeld laten namaken, waardoor ook dit probleem opgelost was.  

Momenteel is het enige wat nog ontbreekt een origineel stuur. Mijn LJ50 had naast een ‘verkeerde’ LJ80 motorkap ook een LJ80 stuur. Maar ooit zal ik ook het originele stuur bemachtigen. Ik ben er al een paar keer dichtbij geweest.

Voor de revisie van de 3 cilinder, 2 takt motor, is de motor uit de LJ50 verwijderd. Het geheel is geglaspareld en de cilinderkop is gehoond. Bij het verwijderen van de krukas bleken ook de krukaslagers hun beste tijd gehad te hebben. Ook deze zijn opnieuw besteld. Omdat de lagers op de as geperst zitten, is de krukas naar een gespecialiseerd bedrijf gebracht om de oude lagers eraf te persen en de nieuwe erop.

Update 3 april 2010
Weer even wat tegenslag met de restauratie van de LJ50.
Volgens het revisiebedrijf is de krukaswang beschadigd en niet te repareren.
Het onderdeel is niet meer te verkrijgen.

Ik heb vanuit Australie toevallig 2 complete motoren in onderdelen laten versturen.
Hopelijk zit daar een goede tussen.
Het duurt echter nog wel 3 maanden voordat die zending hier is (zeepost).


Kenmerkende grillOp de Bedford
De motorruimte


LJ50, Samurai, Bedford
De motor verwijderdEnig achterstallig onderhoud
Totaal versleten zuigerZijn vervangerMotorkap op de wrecking yardEn als pakketje thuis op de stoepDe 3 cilinder 2 takt motorDie loopt straks weer mooi!
Gallery
Gallery

Links
Links

Contact
Contact

Gastenboek
Gastenboek

About Me
About Me